Waar moet je op letten bij een zwart-wit printer?

Lang niet iedere printer is hetzelfde en voor het printen van ons concertticket hoeven we echt geen multifunctionele all-in-one kleurenprinter te hebben. Een eenvoudige zwart-wit printer zal dan echt wel volstaan. Toch is het ook bij een zwart-wit printer altijd een beetje opletten geblazen. Wij geven enkele aandachtspunten mee met betrekking tot jouw zwart-wit printer. Zeker in een professionele omgeving neem je ze maar beter grondig door.

Is all-in-one voor jou wel de beste oplossing?

Vandaag de dag zijn all-in-one printers ook in de consumentenmarkt ingeburgerd. Toch zijn dat vaak niet de meest handige toestellen. Zo kan je er slechts een enkele pagina mee scannen of kopiëren en vergt dat toch wel heel wat manuele arbeid. Dat terwijl het eigenlijk veel handiger en sneller gaat om enkele foto’s te nemen met jouw smartphone en die foto’s nadien af te drukken.

In een professionele context kan dat natuurlijk niet door de beugel. Hier zal je andere oplossingen moeten zoeken. Denk bijvoorbeeld aan multifunctionele printers die volledige documenten autonoom kunnen scannen of kopiëren. Let er dan ook wel even op dat je over geschikte software beschikt om nadien die documenten ook aan te passen. Het kan bijvoorbeeld niet de bedoeling zijn dat een enkele pagina omgekeerd gescand werd en je dat nu niet meer kan aanpassen.

Kies voor geschikte cartridges

De prijs van cartridges durft nogal eens te verschillen. Vooral bij de producenten van goedkopere printers voor de consumentenmarkt merken we wel vaker eens een hogere prijs voor inktpatronen. Het razor-razorblade model noemen we dat dan. In de praktijk kan je dat eenvoudig counteren door te kiezen voor goedkopere inktpatronen van andere leveranciers. Echter zijn die inktpatronen vaak van een lagere kwaliteit of kunnen ze nefast zijn voor de levensduur van jouw zwart-wit printer. Ga daarom vooraf de voor- en nadelen na van dergelijke cartridges. Ook bij de zoektocht naar een geschikte printer houd je overigens best reeds rekening met de kostprijs van de cartridges. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Houd rekening met de gezondheid van omzittenden

Er is reeds een en ander geschreven over de gezondheidsaspecten van printers. Volgens sommige onderzoeken zou de poedertechniek die bij laserprinters gebruikt wordt schadelijk fijn stof produceren. Vaak zijn dergelijke onderzoeken omstreden, hoewel men voorzichtigheidshalve wel adviseert om een veelgebruikte zwart wit printer toch maar in een aparte ruimte te plaatsen.

Een ander aandachtspunt vinden we bij het door de printer geproduceerde geluid. In een kantooromgeving kan dat immers niet alleen storend werken maar ook nog eens gevolgen hebben voor het gehoorstelsel. Idealiter kies je daarom voor een printer waarvan het geluid onder 35 dB blijft. Is dat bij jouw printer niet het geval? Dan hoeft dat ook hier geen probleem te zijn indien je de printer in een aparte ruimte plaatsen kan.

Let op het prijskaartje

We haalden het bij het pijnpunt van de cartridges al aan: het prijskaartje is bij printers zelden transparant. Let met andere woorden niet alleen op de aankoopprijs ervan. Zo zal dubbelzijdig printen bijvoorbeeld het papierverbruik reduceren terwijl automatische documententoevoer een besparing oplevert op vlak van tijd en geld. De belangrijkste tip: ga na wat de vereisten voor jouw zwart-wit printer zijn en stem jouw aankoop daarop af. Of durf gewoon jouw toestel te vervangen indien een ander toestel structureel in besparingen resulteren zal.

augustus 20th, 2018 by