Een complete kerstboom

Kerst zit vol met tradities en de traditie rondom kerst is natuurlijk de kerstboom. Zonder kerstboom geen kerst, toch? Het waren de oude Germanen die al bomen hadden in de winter om hun feest te vieren. Ze vierde het midwinterfeest zo ongeveer op dezelfde dag als wij kerst vieren. Ook de Kerk zag de populariteit van deze midwinterfeesten en besloot erop in te haken omdat de Kerk middenin het volk wilde gaan staan. Ze namen het feest als het ware over en koppelde er het verhaal van baby Jezus aan. Zo is kerst uitgegroeid tot het grootste feest, terwijl bijvoorbeeld Pasen en ook Pinksteren een grotere religieuze betekenis hebben.

 

Goed, wij vieren met Kerst vooral de gezelligheid met elkaar in de donkere dagen van de winter. Een zomeravond bij het kampvuur is leuk, maar bij Kerst komt het echte gevoel van saamhorigheid en geborgenheid naar boven in onze maatschappij. Toegegeven, het zal nooit alleen maar rozengeur en maneschijn zijn. Maar in ieder geval net een beetje meer dan een regenachtige dag in januari. Zeker als het ook nog een witte kerst wordt, zal dat iets doen met ons land.

 

Het teken van kerst is zoals gezegd de kerstboom. In Nederland werd de kerstboom in de negentiende eeuw nog versierd met kaarsen, noten en appels. Tegenwoordig hangen we er van alles in dat leuk blinkt en meestal in zilver, goud of rode en groene kleuren. Als vervanger van de appel (want het is niet zo fris om een appel langzaam weg te laten rotten) kwamen er blinkende kerstballen. Het is misschien een goed idee om een complete kerstboom aan te schaffen. Zo hoef je niet ook nog apart uit op de versiering. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een kerstboom met witte versiering. Denk dan aan leuke engeltjes of andere blinkende witte voorwerpen. Dat maakt het dit jaar net een beetje anders, maar niet minder leuk. Integendeel! Weet jij al hoe je kerstboom er dit jaar uit gaat zien?

Deze advertorial is geplaatst door (e-conomy), gegevens zijn bekend bij en geverifieerd door de beheerder van deze website.
juli 25th, 2018 by