Waar moet je rekening mee houden bij de aanschaf van een kleurenprinter?

Een kleurenprinter kopen doen we natuurlijk niet zomaar. Meer zelfs: het kan een behoorlijk lastige klus worden. Er zij nu eenmaal zoveel modellen op de markt die allen komen met hun eigen voor- en nadelen. Vooraleer we een kleurenprinter kopen, moeten we dan ook de gewenste criteria in kaart brengen. We halen alvast de belangrijkste vragen boven water die jij jezelf maar beter stelt.

Wat is het doel van mijn kleurenprinter?

Printen natuurlijk, logisch! Ja, maar toch hoef je verder te denken dan dat. Zoek je bijvoorbeeld voor een kleurenprinter omdat je ook een logo en enkele gekleurde woordjes wilt afdrukken of eerder omdat je grafische meesterwerken op papier wenst te zetten? Print je in grote of kleine hoeveelheden en moet je ook op speciale formaten kunnen drukken? Al deze vragen zullen belangrijk zijn om de ideale kleurenprinter uit te zoeken.

Ga je voor een inktjet- of laserprinter?

Laserprinters zijn over het algemeen goedkoper op vlak van werkingskosten. Bovendien zijn er ook laserprinters die in kleuren kunnen afdrukken. Wanneer je echter ook foto’s of illustraties wilt printen, kan een inktjetprinter vaak betere resultaten garanderen.

Afzonderlijke cartridges of niet?

Wanneer je veel wilt printen, is het gebruik van afzonderlijke kleurencartridges een aanrader. Hier heeft iedere kleur een eigen cartridge en hoef je ze dus pas te vervangen als de kleur echt op is. Het voordeel van zo’n systeem is dat de werkingskost een stuk goedkoper is. Het nadeel? De aanschafprijs van een printer met verschillende cartridges is natuurlijk hoger, waardoor het enkel bij grotere maandelijkse oplages echt voordelig wordt.

Met of zonder netwerkopties?

Een laatste vraag die je jezelf moet stellen: moet de printer voorzien zijn van netwerkopties? Met een netwerkprinter kan je immers verschillende computers gelijktijdig aansluiten. Vooral in een drukkere kantooromgeving is dat interessant. Bovendien is dat ook op esthetisch vlak een aanrader: het ontbreken van talloze snoeren is toch wel een stuk mooier. Moet je echter gewoon vanaf een enkele computer afdrukken? Dan volstaat een goedkoper model zonder netwerkfunctionaliteit. Ook hier houd je best rekening mee tijdens de zoektocht naar een betrouwbare kleurenprinter.

mei 8th, 2018 by