Een goedverzorgde vijver

Wil je wat meer leven in je tuin dan kan een vijver een hele goede oplossing zijn. Wanneer je op het terras zit dan kun je genieten van het kabbelende water, maar een vijver trekt ook leven aan. Dieren die je normaal nooit in je tuin ziet komen op een vijver af, zoals kikkers en bijzondere vogels. Ook kun je zelf vissen aanschaffen voor je vijver. Om je vijver mooi te houden is het wel belangrijk om je vijver goed te verzorgen. Oppervlakkig vuil, zoals bladeren kunnen gemakkelijk verwijderd worden met een schepnet. Maar het grootste probleem bij vijvers zijn vaak algen. Hierdoor wordt het water groen en troebel en maakt een onverzorgde indruk. De oplossing hiervoor is een filter.

Met vijverfilters kun je ervoor zorgen dat het water in je vijver er weer gezond uit gaat zien en ook blijft. De filter zelf bestaat uit een kunststof bak met filterkamers. Het water wordt door middel van een pomp de filter ingepompt en gaat door al deze kamers. De eerste kamer heeft een grovere filter waarbij het grove vuil uit het water gehaald worden. Afhankelijk van het aantal kamers in de filter, stroomt het water door filters met steeds kleinere gaatjes, waardoor ook de kleinste afvalstoffen uit het water gefilterd worden. Uiteindelijk verlaat schoon water weer de filter.

Soorten vijverfilters

Er zijn twee soorten filters, namelijk de doorstroomfilter en de drukfilter. De doorstroomfilter werkt op basis van zwaartekracht. Het is daarom noodzakelijk dat een doorstroomfilter boven het wateroppervlak wordt geplaatst, zodat het water naar beneden in de vijver kan uitkomen. Een drukfilter heeft dit probleem niet. Het gereinigde water komt uit de drukfilter met dezelfde kracht als het erin komt. Hierdoor is het mogelijk om de drukfilter lager te plaatsen en ook in de grond is te graven, zodat de filter uit het zicht wordt getrokken.

mei 8th, 2018 by