Riet, een veelzijdig product

Riet, je ziet het overal langs kleine beekjes en watertjes in Nederland. Riet is een plant die in veel verschillende omstandigheden kan groeien en je ziet riet dan ook eigenlijk overal terug. De Latijnse naam voor riet is Phragmatis Australis. Riet is een plant en materiaal dat al eeuwen lang gebruikt wordt voor veel verschillende doeleinden. Riet is een veelzijdig product en kan je daarom ook in veel verschillende situaties gebruiken. In dit artikel lees je waarvoor je riet allemaal kan gebruiken.

Het eerste dat in je op komt als je aan riet denkt zijn waarschijnlijk rieten daken op huizen. Dit klopt, want de meeste riet die in de wereld wordt geproduceerd wordt gebruikt met rietdekken. Bij het rietdekken worden enorme hoeveelheden riet gebruikt om een dak te bedekken. Riet heeft een isolerende werking waardoor het uitstekende geschikt is om daken mee te bedekken. Zelfs in de oertijd werd riet al gebruikt als isolatiemateriaal. Daarnaast is riet ook waterbestendig waardoor het dus perfect kan fungeren als dak.

Daarnaast wordt riet vaak gebruikt om manden te maken. Vroeger werd dit veel vaker gedaan dan tegenwoordig, maar je herkent vast nog wel de rietenmandjes die je vroeger bij je oma in huis zag staan. Riet wordt niet alleen gebruikt om dingen te maken, je kan riet namelijk ook eten.

De wortel van riet is namelijk eetbaar en kan je dus in gerechten gebruiken. Ondanks dat mensen hier niet bekend mee zijn, smaakt riet niet heel vreemd. Het heeft een zachte neutrale smaak waardoor je het niet opmerkt. Je kan riet goed gebruiken als verdikker in smoothies en soepen zonder al te veel een gekke smaak te creëren. Riet is ook erg gezond, het zit namelijk vol met vitamine C. Een leuk feitjes is dat riet wel vier keer zoveel vitamine C bevat als een citroen. Riet is dus super gezond om te eten.

mei 2nd, 2018 by