Tips voor HSP in het dagelijks leven

Mensen die hoog sensitief zijn hebben het al lastig genoeg in het leven door hun HSP kenmerken. Daarom besteden we in dit artikel tips om het leven weer wat makkelijker te maken voor deze mensen.

 

Geef jezelf tijd en ruimte om dingen voor elkaar te krijgen

Mensen met HSP werken niet goed met een vol schema. Toch slagen veel mensen met HSP erin om hun werk te structureren zodat ze een schema ontwikkelen die voor hun werkt. Voor iedereen werkt een andere structuur beter, maar ik zelf heb een manier gevonden om zonder wekker uit bed te komen, waarna ik rustig kan ontbijten voordat ik aan de slag ga. De rust die me dit geeft, draag ik de hele dag door. Een andere strategie voor diegenen die ’s ochtends werken, is misschien om juist extra vroeg op te staan (na acht uur slaap natuurlijk) om van de stilte te genieten voordat de rest van het huishouden wakker wordt.

 

Houd de lichte laag

Ik heb nooit van felle lichten gehouden en het leren kennen van het fenomeen HSP heeft me geholpen te begrijpen waarom. Het minimaliseren van de lichtsimulatie gaat erg ver. Ik doe alleen ’s avonds weinig licht een en geef er de voorkeur aan om te winkelen in bepaalde lokale supermarkten die zachte verlichting hebben in plaats van de grote massale supermarkten met felle lichten.

 

Leven buiten de openingsuren

Om drukte en bijbehorende ruis en stimulatie te voorkomen, heb ik geleer mijn leven te leven buiten het schema van de gemiddelde persoon. Ik ga ’s avonds laat boodschappen doen, ga doordeweeks als het kan boodschappen doen, ik ga op werkdagen naar de film en ga joggen voordat de rest van de wereld het joggingpad opkomt. Een toegevoegde bonus van het vermijden van de drukte is dat je sneller dingen gedaan krijgt en je altijd een parkeerplaats hebt.

maart 8th, 2018 by